MYSELF, LIFE and FOOTBALL (^_^)

Frenzie

Tuesday, March 29, 2011

Bagaimana Melindungi Undi Anda Dari Dikesan?

Salam (^_^)

lama betul tak update blog nie...
tengah demam2 nie la rajin nak update blog..heee

nie update pun bukan pasal bola yer..
nie pasal..

Bagaimana Melindungi Undi Anda Dari Dikesan?
(How To Protect Your Vote From Being Traced?)


ok guys.. video nie dibuat untuk memberi pengetahuan pada kita sebagai rakyat Malaysia dan sebagai pengundi dalam Pilihanraya bahawa kita boleh melindungi undi kita dari dikesan oleh mana-mana pihak.

Untuk pengetahuan semua, undi kita sebenarnya boleh dikesan, maksudnya pihak2 tertentu boleh mengetahui parti mana yang kita pilih...

Terdapat dua cara yang membolehkan kita dikesan...

Pertama : Pada senarai pengundi : Terdapat satu senarai pengundi, dan pembantu pemilihan hanya perlu memotong nama anda dan TIDAK menulis sebarang kenyataan di senarai tersebut.

Kedua :  Pada Balot Paper @ Counterfoil : Anda akan diberikan Balot Paper oleh pembantu pemilihan, TANPA sebarang kenyataan di atas Balot Paper tersebut.

Jika anda dapat mengesan kedua2 cara diatas ketika anda ingin melakukan undian,  anda sebagai pengundi ada hak untuk membantah dan membuat aduan pada pegawai pemilihan.

Selain itu, terdapat juga pengundi HANTU dalam pilihanraya..

Pastikan anda periksa berulang kali nama anda dan pastikan nama anda telah digaris @ dipotong. Jika nama anda telah dipotong sebelum membuat undian, anda ada hak untuk membantah dan membuat aduan secepat mungkin.

Perkara2 ini nampak remeh di mata anda, tetapi ia sangat penting bagi masa depan negara kita. Jangan biarkan pihak2 tertentu begitu mudah memanipulasikan undi kita...

(Tahniah pada sesiapa yang terlibat dalam pembikinan video yang sangat bermanfaat)



p/s = Zainuddin Mydin tu roomate aku...haha (takde nama lain ke dia nie nak pakai..hehe)





Wednesday, March 2, 2011

Baru 2 kali...bukan 11 kali..huhu

Assalammualaikum (^_^)

bangun jer dari tido..
aik..apahal mak aku leh kejut aku pulak nie..
sah2 dah terlepas game pagi tadi..huh siot!

dengan semangat yer, cepat2 on wifi, on laptop....bukak livescore.com...

dengan berdebar2 yer... 
adoiyai.. camano leh kalah pulak nie...

Chelsea 2 - Mancester United 1

tapi tak pe..baru dua kali.. bukan sebelas..11..kali..yer..macam ada satu team tu la..huhu

dengan tangan mengelap air mata yang berguguran..sob sob..
aku pun bukak la eplmatches.com tengok score2 game tu..

selamat la Rooney ada score malam tu..terubat sikit luka dihati.. chewah 

bila dah tak tengok game tu..aku baca la review pasal game tu..
dari pe yang aku baca..
game pagi tadi memang fight..banyak try yang berbahaya dari kedua2 team..
macam biasa..bila dah kalah..mesti tengok ref..
dari review tu pun..banyak keputusan yang boleh dipertikaikan..
macam kekasaran Luiz kat Rooney..
sepatut yer penalti bila bola kena kat tangan John Terry..
dan tak sepatut yer penalti bila Zhirkov dijatuhkan oleh Chris Smalling..

tapi keputusan ref adalah muktamad..
surat menyurat tidak akan dilayang..ahaks.. (^_^)

for the next game this weekend..vs Liverpool
it's quite tough coz we're losing our captain, Vidic..

but its ok..keep ur faith and believe...


jom tengok pic2 game pagi tadi..













daa.. (^_^)